Gravid og ondt i ryggen
– Bliv klogere på hvorfor og hvordan du kan afhjælpe dine smerter

Er du gravid og døjer med at have ondt i ryggen, så kan du være fortrøstningsfuld omkring, at det er en almindelig tilstand under en graviditet. Rigtig mange kvinder oplever at have ondt i ryggen eller ondt i lænden under deres graviditet. Det kan opleves ganske ubehageligt, endda også smertefuldt samt dræne overskuddet. Det påvirker derfor ofte dagligdagen. Heldigvis kan du selv gøre visse tiltag for at lindre dine smerter.

Årsager til at du har ondt i ryggen, mens du er gravid

Det er vigtigt at arbejde med årsager for at finde frem til den rigtige løsning. Mange af de ryg- og bækkensmerter man oplever under graviditet skyldes at ligamenterne skal løsne sig ved de hormoner din krop frigiver og grundet den stigende belastning i forbindelse med øget vægt.

Under din graviditet vil du opleve mange fysiske forandringer i din krop. Dels øger du vægt, og dels udvider din livmoder sig. Disse to ting giver mere tyngde og lægger dermed et stort pres på både dit bækken og din ryg. Samtidigt forandrer en gravid også kropsholdning i takt med den voksende mave, og det kan belaste hele muskulaturen i ryggen. Dit balancepunkt ændrer sig, og det kan også give udslag i det hele taget at du går og bevæger dig anderledes, end du plejer. Resultatet viser sig i enten ubehag eller smerter – eller begge dele. 

Vægten af både livmoder, moderkage og baby kan i sig selv også give smerter, især i lænden pga. svajet. Ca. 16% af alle gravide oplever svære bækkensmerter, som giver et nedsat funktionsniveau. Særligt under det tredje trimester kan disse bækkensmerter tiltage. 

En anden faktor, som spiller ind under en graviditet, er de hormonelle forandringer, som automatisk vil ske. Hormonet relaxin er et hormon, som kroppen selv producerer under graviditet, og som gør ledbåndene omkring bækkenet mere elastiske, bløde og løse. Det er den større mobilitet i leddene, som vil medføre smerter, da det kan føre til en ustabil rygsøjle. Smerterne vil oftest opleves i lænden men kan også være fortil ved skambenet. 

Gode råd for at lindre smerterne

Træning og gode øvelser

Bevægelse er altid godt for en krop under forandring. Det kan anbefales at træne hver dag i et tempo og med de øvelser, der passer bedst til dig og dit niveau. Stabiliserende bækkenøvelser og styrkende rygøvelser. Under graviditet er det vigtigt, at du får professionel vejledning i korrekt træning og hvor mange øvelser, du bør udføre.

Brug af varme/kulde

Smerter kan altid lindres med enten varmebehandlinger eller kuldebehandlinger. Du kan bruge en god varmepude der, hvor du har smerter eller du kan tage et dejligt varmt bad for at løsne kroppen. Hvis du derimod føler hævelse eller endda irritationstilstand, anbefales det at køle området for at lindre.

Træn din kropsholdning

Din krop er under forandring. Kig dig selv i spejlet og betragt din kropsholdning. Hvordan ser du ud? En god kropsholdning hjælper dig med undgå for mange smerter i ryggen – og hjælper dig også med at undgå skader. Det er en god idé at undgå at være i den samme position for længe af gangen – både siddende og stående. Når du sidder, er det vigtigt, at du har god støtte til ryggen. Husk at bruge sko med god støtte til, når du skal gå eller stå i længere tid.

Brug udstyr, der støtter dig

Der findes meget forskellige udstyr, der kan hjælpe med at aflaste ryggen. Det kan f.eks. være et støttebælte, som kan hjælpe dig med at lindre dine smerter. Et støttebælte støtter både ryggen og bækken og reducerer belastningen på de smertefulde områder.

Få lindrende behandling og vejledning hos os

Det er hårdt for din krop at gå igennem en graviditet. Derfor vil du også opleve flere muskelspændinger end normalt. Ved at få undersøgt din krop grundigt kan vi hjælpe dig med lindrende behandlinger kan du hjælpe din krop med at slappe mere af. Fokus er at øge blodgennemstrømningen, hvilket reducerer både spændinger og muskelsmerter.

Kan osteopati hjælpe, når du har ondt i ryggen under graviditet?

En osteopat er en veluddannet manuel behandler, hvis ekspertise ligger i at finde frem til årsagen samt at se helheden af din nuværende situation og helbredstilstand. Hos Nordisk Osteopati har vi specialiseret os i kvinders helbred, herunder også graviditets behandlinger, som kan lindre dit graviditetsforløb.

Du vil kunne få et personligt planlagt forløb, der indeholder både behandlinger (manuel terapi) samt guide og vejledning. Jo mere, du selv forstår dine smerter, desto bedre kan du være bedre selvhjulpen under din graviditet – og komme godt igennem den uden for mange smerter! 

 

Læs mere om osteopati her→

Læs mere om ondt i ryggen ved graviditet her→