Er du klar til Marathon?

Du har måske hørt det før. Marathon løb er skadeligt for dit helbred.

Vi kan ikke løbe fra det, flere studier peger på at maratonløb er en meget hård belastning på kroppen og ikke mindst hjertet (kilde). de samme studier viser dog et broget billede. trods man på testpersonerne kan se skade på hjertet har man endnu ikke klare besviser for at disse skade vare ved. Altså hvis man sørger for at restituerer korrekt efter træning og lytter til kroppen reduceres risikoen betragteligt. Hvad er der endnu vigtigere for alle vordende maratonløbere lige nu er at studierne også viser at hvis din træning op til løbet er korrekt designet er du endnu bedre stillet under og efter løbet.

Træn korrekt

Hvis træningen op til maraton er korrekt. Marathon er usundt  men studier viser også at jo dårligere træningen er op til løbet. Des større belastning på kroppen efter løb. Det er ikke for sent endnu. Vi anbefaler at man får lavet et tjek-up på sit løbeprogram og sikre sig at man er på rette spor. Hvem og hvorfor hvis ikke man til hver en tid kan argumentere for hvor man har valgt det specifikke træningspas man er i gang med hvordan ved man så om man gør det korrekt. Studier viser at en af hovedgrundene til løbeskader er dårligt tilrettelagt træningsprogram.

Følgende artikel giver et lidt mere nuanceret billede over den viden, der er på området for tiden.

http://videnskab.dk/…/maraton-og-triatlon-skader-hjertet

Det er værd at bide mærke i er at efter en enkelt maraton kan man næsten med sikkerhed se at der har været et stort stress på kroppen. Dog er det svært at påvise at de skader, der end måtte opstå er vedvarende efter blot et enkelt løb.

At løbe et maraton er måske hårdt for kroppen eller usundt! Men potentialet for fuld restitution uden mén er meget godt, især hvis man har forberedt sig ordenligt.
At løbe mange maraton, triatlon løb el.lign. øger højst sandsynligt sundhedsrisikoen. Og mine personlige erfaringer er at de atleter, der dyrker sport på dette niveau, er klar over at det ikke er for sundhedens skyld de gør det. Her handler det ofte mere om deres personlige mål og derved et spørgsmål om livskvalitet for dem.

Til gengæld er korrekt træning til et et maraton bestemt sundhedsfremmende, dette bekræftes af flere undersøgelser.

Derfor er vores mål med Jakob og alle vores andres klienter, som søger samme udfordringer, at de bliver trænet og oplært til denne belastning så godt som muligt, samt at sikre os at de efterfølgende kommer sig bedst muligt når løbet er overstået.

Jeg håber dette har kaste lidt lys over dit spørgsmål.

God weekend

Velkommen hos Equilibrium Performance

Vi ser frem til at kunne hjælpe dig