Equilibrium – Fysioterapi & Osteopati i Politiken!
I anledning af KMD Ironman Copenhagen den 29. aug 2014 blev følgende artikel bragt i et annocetillæg til Politiken omkring triatlon. Du kan læse det fulde interview som er grundlag for artiklen her.


Variation styrker de store muskelgrupper

Triatlon er på mange måder godt for kroppens sundhed, men det er vigtigt at være bevidst om, hvordan man udnytter det til fulde – og hvordan man holder sig skadesfri.

Fysisk inaktivitet er yderst sundhedsskadeligt, og groft sagt kan man sige, at hvis du kan træne dig selv stærkere end de byrder, som din dagligdag byder dig, så er risikoen for at komme til skade mindre, fortæller Morten Vind-Visby fra Equilibrium – Fysioterapi & Osteopati, der bl.a. arbejder med at behandle triatleter.

”Triatlons styrke er især alsidighed. Man dyrker tre meget forskellige sportsgrene, hvor de store muskelgrupper i kroppen bliver brugt, men på meget forskellige måder for hver af de tre sportsgrene,” siger han.

Hvad angår triatlon, uddyber Morten Vind-Visby, at det er optimalt, at man dyrker tre så forskellige sportsgrene, men alt efter, hvilken distance man kører, kan man diskutere, hvor stor påvirkning variationen har.

”På kortere distancer er variationen bestemt øjensynlig og et plus for sundhedsaspektet i træningen. Taler vi ironman-distancen, er variationen mindre betydelig, da du er i gang i lang tid med hver enkelt sportsgren. Der ser man i stedet, at det f.eks. kan være hårdt for kroppen at omstille sig fra den lange cykeltur med bøjede hofter og derefter direkte over i løb, hvor der pludselig kræves noget helt andet af hoftebøjerne,” siger han og sammenfatter:

”I træningsøjemed er der til gengæld stor mulighed for at træne varieret, hvilket igen er et stort plus, set fra sundhedsaspektet,” pointerer Morten Vind-Visby.

Mental træning er også vigtig

Triatlon er en udholdenhedsidræt – både på de kortere og længere distancer. På sprintdistancerne er der dog behov for mere fokus på eksplosiv styrke i forhold til den længere ironman-distance, hvor udholdenheden er vigtigere. Hvordan og hvor meget man skal træne, afhænger derfor af distancen, påpeger træningsfysiolog Henrik Duer, der bl.a. er kendt som vært og træner på TV3-programmet ’Ekstremt fed’.

”Selvom triatlon er en udholdenhedssport, bør man også lave styrketræning, da det forebygger skader og kan forbedre arbejdsøkonomien,” siger han.

Det gode for kroppen ved at dyrke triatlon er træningsvariationen, sundheden, en bedre form, mere energi og den personlige sejr ved at gennemføre. Men da træning til en triatlon godt kan kræve rigtig mange træningstimer om ugen, kan det bidrage til ekstra stress, hvis man i forvejen har en travl dag og måske en familie at tage hensyn til.

Derfor er den mentale træning også en meget vigtig del af at præstere, og det bør man også have fokus på som triatlet. Igen spiller distancen ind, da der er forskel på at være ude i 40 minutter eller 13 timer.

”Men fælles for alle distancer er, at man skal være i stand til at ’æde sig selv’, når det gør ondt,” konstaterer Henrik Duer.

Om triatlon og kroppens sundhed

Fysioterapeut fra Equilibrium – Fysioterapi & Osteopati, Morten Vind-Visby, sætter ord på sammenhængen mellem triatlon og sundhed.

Træning af muskler

Generelt for alle tre sportsgrene er, at du dyrker de store muskelgrupper i kroppen:

  • Svømning påvirker især de store bryst- og rygmuskler.
  • Cykling påvirker lår, haser og baller.
  • Løb påvirker lår, baller og hoftebøjere.

Ens for alle er, at kropsstammen og generelt kropsstabiliteten skal være stærk. Denne skal især dyrkes i, hvad man kan kalde den forberedende træning.

Træningsformen i triatlon er primært kredsløbstræning. Men den forberedende træning kan bestå af både kredsløbs- og styrketræning.

Fokus på kost

Under de forudsætninger, man har i et triatlonløb, er der behov for særlige produkter med næring og energi.

Det giver de bedste muligheder for at holde kroppen ernæret og i nogenlunde balance, så man kan yde, hvad der kræves.

Hvis ikke, der suppleres med disse tilskud, er det praktisk talt ikke muligt at indtage den energi og næring, din krop har brug for, de mange timer, man er i gang.

Undgå skader

  • Undervisning: Selv om man kan cykle, løbe og svømme, er det ikke ensbetydende med, at man gør det korrekt. Der er meget teknik forbundet med alle tre sportsgrene, nok mere end de fleste tror. Derfor er det vigtigt at blive bedre til udførelsen af sportsgrenene.
  • Planlægning: Der er mange ting, der skal nås, og dette skal tilrettelægges og systematiseres. Dette gør, at du kan se, hvor du bliver bedre, hvor meget du bliver bedre og især, hvor dine mangler er.
  • Hvile: Vi bliver stærkere, når vi slapper af. Hver gang vi træner, nedbryder vi vores væv. Styrken kommer i hvile, hvor vævet får tid til at genopbygge sig selv til den nye og større belastning, det bliver budt.
  • Skadesfri: Dem, der klarer sig bedst, er ofte dem, der holder sig skadesfri. Og kulminationen af ovenstående, samt hvis man reagerer hurtigt, når de små skavanker opstår og derved tager dem i opløbet, er lige netop at reducere risikoen for skade og øge muligheden for at præstere bedst muligt, uanset niveau. Hvis skaden indtræder, er det vigtigt at lytte til symptomerne.