Hælspore eller smerter i hælen er ofte er startet ved og forårsaget af irritation/betændelse af den store sene under foden, fasciitis plantaris. Hælspore betegnelsen bruges ofte også når der er tale om overbelastning af plantaris, uden at der er dannet et kalkhorn på selve hælen.
Det kan være svært at slippe af med hælsporen eller betændelse af svangsenen under foden, uden hjælp. Senens udspring på hælbenet kan blive beskadiget ved overbelastning, der kan være forårsaget af gentagne afsæt, typisk ved løb, eller som i led i helingen. Ofte vil det blot være en hævelse omkring senen uden forkalkningen og kalkhornet.
Hælspore kan ramme mange forskellige mennesker. Feks. Ældre grundet fedtpuden på hælen skrumper. Typisk ses også fejlstillinger i foden, hulfod, platfod eller pronation, men også i knæet og hoften. Udtrådte løbe- og gå sko kan også give dig problemer med hælspore grundet dårlig stødabsorption.
Derudover ses løbere ofte udsat for netop denne type samt skinnebensbetændelse, feks grundet ændring af løbestil, løbedistance eller hastigheden.
Behandling af hælspore og smerter i foden hos Nordisk Osteopati
Ved første undersøgelse hos Nordisk Osteopati forsøger vi at finde frem til, hvorfor du oplever smerter i hælen, under foden og ved hælsporen samt vurdere, hvordan vi hjælper dig bedst igennem et behandlingsforløb.
- Vi bruger den mest opdaterede viden inden for bevægeapparatet.
- Vi undersøger dig grundigt så vi kan hjælpe dig med identificere mulige årsager bag netop dine symptomer.
- Vi behandler manuelt, vejleder og instruerer dig, så du kan blive dine symptomer kvit.
- Vi har hele tiden for øje om der skal henvises til andre specialister (Reumatologer, ortopædkirurger, fysioterapeuter).
Hvornår har jeg brug for behandling?
Hvis du oplever udtalt stivhed i hælen om morgenen, eller hvis dine smerter forværres uge for uge på trods af gode råd og vejledning, så kan det være en god ide at søge hjælp. Ofte vil smerterne gøre at du kompensere, og dermed kan skaden blive værre eller nye problemer kan komme til som følge heraf.
Tænk over om der der nogle bestemte bevægelser som forværrer smerterne? Er de der konstant eller kun engang imellem? Når symptomerne påvirker din dagligdag og du overvejer eller allerede er blevet sygemeldt fra arbejdet, så kan det være en god ide at søge vores viden og behandling.
Hvad nu hvis mit problem har stået på i længere tid?
Vedvarende smerter skyldes typisk slidtage, inflammation der blusser op ifm. fysisk aktivitet eller manglende stabilitet i og omkring foden, knæet og hoften, og det går ikke væk af sig selv. Ofte er prognosen god, og kan afhjælpes ved manuel behandling, ændrede bevægelsesmønster samt øvelsesterapi.