1. Løb for livet!

Du kender det sikkert godt. Nu skal der ske noget. Nu skal du i gang med at løbe. Du ser dig selv løbe ad fine skovstier, når det bliver forår og træerne grønne, du ser dig selv løbe i parken søndag morgen, mens resten af verden stadig sover. Og du kan mærke, hvordan det ene jule-kilo efter det andet rasler af.

Du lægger ud i fin stil. Men så begynder problemerne. Det gør simpelthen ondt i kroppen, som ikke er vant til den belasting. Og ikke nok med overbelastningen – du risikerer også at komme til skade.

Men hvad gør du så? Er det sundere helt at lade være?

Nej. Løb er den absolut mest dyrkede sportsgren i Danmark. Og det er der mange grunde til: Det er nemt og det er sundt. Men du skal have styr på teknikken, og du skal planlægge din træning.

Værd at vide

Vi ved at, 1/3 del af befolkningen i dag løber regelmæssigt. Det gør det til den absolut mest dyrkede sport i Danmark.
Desværre kommer over 43% til skade inden for det første år af deres løbekarriere, og tallet er endnu højere blandt regelmæssige løbere.
Forskningen fortæller også, at skaderne primært skyldes dårlig løbeteknik og dårligt planlagt træning.

2. Forebyggelse, der virker

Det ved vi om løbetræning:

  • Der findes ingen klare beviser for, at en bestemt løbestil er sundere end andre.
  • Der findes ingen klare beviser for, at korrigerende sko gør en nævneværdig forskel for din løbesundhed.
  • Løber du meget fremme på foden, belaster du dine lægge og ankler mest.
  • Løber du mere tilbage på foden, belaster du din knæ mest.
  • Hvis du vil blive en hurtig løber, skal du træne den perfekte løbestil igen og igen.
  • hvis du lander lettere, når du løber reducere, du risikoen for skade,
  • Hvis du vil løbe sundt og med mindre risiko for skade, skal din løbetræning være så varieret som muligt

3. Hvad betyder det?

Ensidigt gentagende arbejde er ikke sund for nogen hverken i arbejd eller i fritid.

“Den bedste løbestil er den næste”

Søg nettet lær forskellige løbestile at kende. Du skal øve dig i at løbe forskellig, i forskelligt terræn, distancer med eller uden bakker osv.
Har du tendens til ondt i knæene når du løber , så forsøg med en løbestil der bringer dig frem imod forfødderne. Har du ondt i ankler / lægge, så  prøv at løbe mere klassisk løb med hæl-i-sæt.

Prøver du at løbetræne dig ud af dine smerter så prøv at sætte tempoet op og skrue lidt ned for distancen.

Og til sidst. “Skynd dig langsomt”. Er du så heldig du ikke har haft en løbeskade endnu så sørg for at at du ikke er for aggressiv med din træningsfremgang. Hvis du øger din træning med 10% om ugen så burde du være på den sikre side.

Har du haft skader før, så tænker hvor din skade sidder og hvordan du ud fra ovenstående kan flytte de største belastninger lidt væk fra det gamle skadet område.

4. Lyder det så besværligt, at du er fristet til at give op? Det behøver du ikke.

Vi kan hjælpe dig til at træne så effektivt og så smertefrit som muligt. Ønsker du at kunne løbe langt og hurtigt? Eller fokuserer du på først og fremmest på det sunde i at få kroppen ud på løbestien? Det kræver alt sammen noget forskelligt af kroppen, og derfor er det vigtigt får os at afklare, hvad dine mål og ønsker er.

Som osteopater ser vi på helheden, på hele kroppen. Og vores tilgang til sporten bygger både på vores erfaring og på den nyeste viden på området. Vi  holder os konstant ajour med udvikling og forskning inden for løbetræning, ligesom vi i øvrigt gør det med mange andre emner inden for vores fag. Det er nemlig vigtigt – meget vigtigt – for os altid at være på fuld omgangshøjde med den aktuelle viden. F.eks. har vi netop deltaget en løbeskade-konference afholdt af Runsafe. Runsafes mål er at blive den absolut stærkeste forskningsgruppe, når det handler om løb.

Ved at kende udfordringerne og faldgrupperne har vi værktøjerne til at hjælpe og vejlede dig, så risikoen for skader bliver mindre.

6. På YouTube har vi delt tre små videoer

  • “How to Prevent Running Shoe Blisters With a “Heel Lock” or “Lace Lock” – handler om hvordan du bedst binder dine løbesko.
  • “Hæl til tå drop i løbesko” – Handler om noget af det vigtigste ved løbeskoen opbygning, som du skal være opmærksom på når du køber sko.
  • “Principles of Natural Running with Dr. Mark Cucuzzella” – handler om løbeteknik.

Vi har tilføjet vores bemærkninger til filmene her:

Vi ved i dag, at det at lande på forfoden øger belastningen af anklerne, at land på bagfoden øger belastningen på knæene. Den ene metode er ikke sundere på kroppen end den anden.

Med det i mente er video nr 1. stadig en rigtig fin video. Den indeholder en masse brugbare redskaber til at forbedre din løbeteknik.

Husk dog på at løbeskoens “drop” har betydning, alt efter hvilken løbestil du har.
Videnskaben i dag fortæller os, at der ikke er nogen effekt i korrigerende løbesko (pronationssko), som forsøger at ændre dit løb.

Det er vigtigere at tænke på, at skoen ikke hindrer din naturlige løbestil.
Skal du købe nye sko, skal du tænke mere på, hvor stort et drop du har behov for i din løbesko. Droppet er et udtryk for, hvor meget din sko hælder fra skoens hæl til forfod.
Har du tendens til at lande meget på bagfoden, skal du have sko med mere “drop”, så hælen bliver beskyttet. Lander du længere fremme på foden, skal droppet være mindre, da den tykke hæl vil være i vejen når du forsøger at lande.
Video nr 3 beskriver ganske fint hvad “drop” betyder.

Velkommen hos Equilibrium Performance

Vi ser frem til at kunne hjælpe dig