Ondt i ryggen – når jeg hoster

Får du ondt i ryggen, når du hoster? Det kan være både en meget ubehagelig men også smertefuld oplevelse at være i en sådan tilstand, og der kan være flere årsager, der har hver sin behandlingsform/tilgang.
En af de mest almindelige årsager til smerter i ryggen ved hoste er:

  • Muskelspasmer
  • Diskusprolaps
  • Osteoporose

Herudover kan der også være andre årsager som f.eks. en nyreinfektion eller lungebetændelse. Vi anbefaler altid, at du opsøger egen læge for at finde frem til den årsagen til dine smerter, så du herefter kan få den rette og korrekte behandling mod dine smerter. Uanset din tilstand kan smertestillende medicin være nødvendigt i en periode, men det vil din læge kunne hjælpe dig med.

Ondt i ryggen – muskelspasmer

At hoste kan forårsage en overanstrengelse af dine rygmuskler. Det skyldes, at du skaber en pludselig og kraftig bevægelse i både bryst og mave, når du hoster. Disse sammentrækninger kan føre til muskelspasmer, hvilket kan være meget pinefuldt. Behandlingen af muskelspasmer kan ofte klares med smertestillende, brug af varme/kulde på området samt gøre brug øvelser, som er målrettet mod at styrke rygmusklerne.

Husk, at din ryg er kun lige så stærk som dine mavemuskler, så når du træner ryg, så husk at få maven med, så du står stærkt i din core. Har du ikke oplevet dette før, så søg altid kvalificeret rådgivning vedr. behandling, træning og vejledning i korrekt udførelse af øvelserne.

Ondt i ryggen – diskusprolaps

En diskusprolaps sidder oftest i lænden og dernæst i nakken. Smerterne kan være ledsaget af udstråling til arme og ben. Diskusprolaps opstår, fordi vi dagligt belaster vores rygsøjle, og fordi der løbende sker degenerative forandringer i ryggen (slid). Diskusprolapsen opstår, når den gelélignende kerne i rygsøjlen presses mod dens ydre ring, eller der sker degenerative skred i ryghvirvlerne. At hoste kan være meget smertefuldt, hvis du har en diskusprolaps, fordi trykket øges på disken – og smerterne dermed forværres.

Alle aldre kan blive ramt af en diskusprolaps, og heldigvis forsvinder de fleste diskusprolapser af sig selv efter 3-6 måneder. Enkelte kan have behov for operation, men ellers handler det om korrekt behandling og træning/genoptræning. Har du mistanke om en diskusprolaps, bør du opsøge din egen læge i første omgang.

Ondt i ryggen – osteoporose

Osteoporose er en tilstand, hvor knoglerne ikke længere er så stærke, og at risikoen for at opleve knoglebrud bliver større. Med andre ord: knogleskørhed. Ofte er osteoporose helt uden symptomer, indtil der opstår et brud og som regel opstår der på sigt et knoglesammenfald i ryghvirvlerne. Det kan give stærke lændesmerter, hvor smerterne også vil forværres, når du hoster. Nogle gange er de små brud så små, at de ikke engang kan ses på et røntgenbillede. Osteoporose er en tilstand, som vil forværres over tid, men som kan lindres med korrekt behandling, daglig adfærd og hensyntagen til kroppens formåen.

Der kan være meget information at hente om både gigt og knogleskørhed hos www.gigtforeningen.dk

Hvad skal du gøre lige nu?

Hvis du oplever smerter i ryggen, når du hoster, og at din tilstand enten forværres eller er status quo, anbefaler vi dig at opsøge egen læge for at finde frem til årsagen. Det er vigtigt at kende årsagen for, at du kan få den rigtige behandling. Den rette behandling vil være afgørende for din livskvalitet. Du er også velkommen til at kontakte os og får kvalificeret vejledning til, hvad din næste handling bør være.

Kan osteopati hjælpe, hvis det gør ondt i ryggen, når du hoster?

En osteopat er en meget veluddannet behandler, hvis ekspertise ligger i at finde frem til årsagen samt at se helheden af din nuværende situation og helbredstilstand. En osteopat kan derfor også behandle ondt i ryggen, hvor smerten bliver udløst af eller forværres, når du hoster. Du vil kunne få et personligt planlagt forløb, der indeholder både behandlinger (manuel terapi) samt guide og vejledning. Jo mere, du forstår dine smerter, jo mindre vil du have behov for behandlinger og smertestillende medicin. Med en grundig indsigt i de mekanismer, som lindrer eller som provokerer dine smerter, kan du få hjælp til at håndtere dig selv bedre i din dagligdag – til et liv med færre smerter eller måske endda helt uden.