Oplever du smerter i bækkenet?
– Få en faglig vurdering af dine bækkensmerter hos en osteopat
Bækkensmerter kan have mange årsager og kan være opstået over længere tid samt som et akut opstået problem. Årsagerne kan være overbelastning, slitage, graviditet, eller traume i forbindelse med træning eller uheld.
Kan du nikke genkendende til nogle af de typiske symptomer der kan følge med bækkensmerter så som
- Smerter fortil på bækkenet
- Ondt helt lavt i lænden og mod hofterne
- Ondt når du sidder eller står i længere tid
- Ondt ved belastning som f.eks. Træning
- Kraftfulde menstruationssmerter
- Migræne
- Inkontinens
Kroppen vil typisk reagere ved at over kompensere for at skåne det ramte område og det gør kun ondt værre, idet nye smerter og problemer kan opstå fx i ryg og ben.
Det er derfor vigtigt, at du ikke ser tiden an, hvis du døjer med ondt i bækkenet. I de fleste tilfælde kræver dette behandling enten i form af genoptræning, øvelser eller ændrede bevægemønstre for at styrke og stabilisere området igen.
Hos Nordisk Osteopati laver vi altid en grundig anamnese / interview, inden vi går i gang med undersøgelsen. De fleste mennesker opsøger en osteopat pga. smerter i ryggen og samtidig oplever ondt i maven, forstoppelse eller andet. Afhængig af hvor i maven du har ondt, kan der være flere årsager, og det kan give flere symptomer til din ryg, nakke, lænd eller skulder.
De hyppigste årsager til bækkensmerter
Bækkenløsning og graviditetsrelateret bækkensmerter
Bækkenløsning kommer oftest i forbindelse med graviditeter, da ligamenter og sener skal være mere eftergivelige. De fleste beskriver det som at de har svært ved holde sammen på sin lænd, hofter og bækken og man føler sig “løs” i bækkenet.
Det begynder oftest midt i graviditeten da det begynder at blive et problem. Dog er der undtagelser og nogle opelver det allerede i 1. Trimester, da man øger produktionen er hormonet relaxin. De fleste oplever at symptomerne forsvinder efter fødsel og man begynder at kunne træne igen.
Endometriose og PCO/PCOS
Endometriose er en tilstand hvor det væv der vokser inde i livmoderen begynder at vokse udenfor. Det er blandt andet noget som giver ondt i bækkenet og andre udfordringer. Nogle af de typiske symptomer er
- Dysmenoré: Kraftige smerter under menstruation.
- Smertefuld Samleje: Smerter under eller efter samleje.
- Problemer med Fordøjelsen: Smerter under tarmbevægelser og generel ubehag i maveområdet.
- Infertilitet: Endometriose kan påvirke fertiliteten hos nogle kvinder.
PCO/PCOS er en hormonel lidelse, der påvirker kvinder i deres bedste alder til at blive gravide og få børn. Et karakteristisk træk ved tilstanden er dannelsen af små cyster på æggestokkene. Dette kan føre til smerter i bækkenet og relaterede symptomer som:
- Menstruationsforstyrrelser: Uregelmæssige eller manglende menstruationer.
- Hyperandrogenisme: Øget niveau af mandligt hormon, hvilket kan føre til hårvækst, acne og hårtab.
- Æggeblærer: Udviklingen af cyster på æggestokkene.
Det er vigtigt at forstå, at PCO/PCOS ikke kun påvirker fertiliteten, men kan også forårsage smertefulde symptomer i bækkenområdet.
Facetledssyndrom og dysfunktion i SI-led (Sacroiliacaled)
Smerterne vil ofte være stærke hvis der i forvejen er en fejlstilling- /fastlåsning i lændehvirvlerne eller andre dysfunktioner i lænden, SI-led eller hofterne. Det er ikke altid disse kan ses på en scanninger, men de er typiske smerter vil være bestemt af hvilken stilling du befinder dig i.
Smerter fra halebenet
Det kan være helt almindeligt for kvinder med bækkenløsning og ondt i bækkenet at have smerter fra halebenet. Andre gange kan halebenet også give smerter hvis det tidligere har været beskadiget f.eks. Ved at man er faldet kraftigt på det, slået det på anden måde eller født. Symptomerne indebærer ofte at det gør ondt og sidde på almindelige stole uden polstring.
Muskulær ubalance
Hvis der er en ubalance i musklerne i bækkenet, kan det give anledning til mange andre gener i kroppene end kun i bækkenet. Oftest er der også smerter i andre regioner af kroppen så som; fødder, knæ, hofter, ryg, nakke, skuldre og kæber. Kroppen arbejder på at genoprette balance og dermed kompensere for de smertefulde muskler i bækkenet. Det fører nogle gange til overbelastning andre steder og kan variere meget fra person til person. Nogle vil endda opleve føleforstyrrelser i ben og fødder grundet afklemning.
Smerter i bækkenet gennem længere tid?
Hvis dine smerter i bækken, hofte eller lyske forværres uge for uge på trods af gode råd og vejledning, så kan det være en god ide at søge hjælp. Ofte vil smerterne gøre at du kompenserer, og dermed kan skaden blive værre eller nye problemer kan komme til som følge heraf.
Tænk over om der der nogle bestemte bevægelser som forværrer smerterne? Er de der konstant eller kun engang imellem? Når symptomerne påvirker din daligdag og du overvejer eller allerede er blevet sygemeldt fra arbejdet, så kan det være en god ide at søge vores viden og behandling.
Hvad nu hvis mit problem har stået på i længere tid?
Hvis du længe har døjet med smerter i bækken, hofte eller lyske er det vigtigt, du bliver undersøgt.
Vedvarende smerter skyldes typisk slidtage, inflammation der blusser op ifm. fysisk aktivitet eller manglende stabilitet i og omkring bækken, lyske og hofte, og det går ikke væk af sig selv. Ofte er prognosen god, og kan afhjælpes ved manuel behandling, ændrede bevægelsesmønster samt øvelsesterapi.