Smerter opstået i forbindelse med overbelastning?
– Få faglig hjælp fra en osteopat eller fysioterapeut til at komme dig hurtigt over en let eller svær overbelastningsskade
Som Osteopater hjælper vi dig eksempelvis med at behandle:
Få hjælp til overbelastningskader
– Vi har den nødvendige viden til at hjælpe dig af med smerterne
Som ordet overbelastning så fint beskriver, handler en overbelastningsskade om, at du har brugt din krop ud over dens evne, dvs. skaden er sket i enten dine muskler, knogler, sener og led. Når du f.eks. gerne vil forbedre din form, så handler det om at finde en fin balance mellem belastning og restitution. Hver gang du træner hårdt, nedbryder du celler i kroppen – men kun for at komme stærkere igen. Opretholder du ikke balancen, er du måske endt her: med en overbelastningsskade.
En overbelastningsskade kan også forekomme ved for ensidige bevægelser med for mange gentagelser f.eks. hvis du arbejder med mus ved PC, eller du kan have foretaget dig noget uvant og gået for hårdt til værks f.eks. første gang haven skal gøres forårsklar. Uanset, for at forstå din overbelastningsskade, er det vigtigt, at du forstår sammenhængen mellem at nedbryde og genopbygge, altså balancen mellem belastning og restitution. Mangler din krop restitution, får din krop ikke den nødvendige hvile til at genopbygge, og de små skader akkumulerer og udvikler sig med tiden til en overbelastningsskade. Hvis du har begrænsninger i andre områder af kroppen kan det også give en overbelastningsskade fordi et andet område skal kompenserer mere end nødvendigt.
Hvad er symptomerne på en overbelastningsskade
En overbelastningsskade udvikles ofte over en længere periode og kommer snigende. Det sker ofte i forbindelse med for mange ensidige bevægelser, hvor du undervejs har overhørt nogle signaler fra din krop. En overbelastningsskade kan dog også opstå pludseligt med en sviende/stikkende eller stærk smerte som resultat. Du kan godt være i tvivl om, hvilken type skade du har pådraget sig, fordi skaden løbende opbygger sig. Du har muligvis oplevet en eller flere af følgende symptomer:
- Smerter i området af skaden i forbindelse med bestemte bevægelser
- Nedsat bevægelighed, rødme og området føles varmt
- Du føler dig øm og stiv om morgenen
- Når du har opvarmet er det mindre smertefuldt, men smerten vender tilbage når du bliver kold
- Du mærker dine symptomer kraftigere efter en aktivitet eller en dag på kontoret (musearm)
- Du oplever muskelspændinger andre steder i kroppen fordi du kompensere
Hvad gør du ved en overbelastningsskade?
En overbelastningsskade skal altid tages alvorligt. Fortsætter du ufortrødent, gør du kun skaden værre. Så det er vigtigt, at du overvejer at stoppe med den aktivitet, som forårsager din skade og giver din krop ro og hvile. I mange tilfælde kan ro/hvile og smertestillende, i sammenråd med din læge, i en periode være nok til at få din skade til at hele op, hvis du har opdaget den hurtigt. Du kan supplere med behandling hos en fysioterapeut eller osteopat for at sætte skub i din helingsproces.
Hvor lang tid det tager at komme sig over en overbelastningsskade er svært at definere. Det kan være alt lige fra et par uger til flere måneder. Alt afhænger af, hvor hurtig du har været til at opdage din skade, at stoppe dine aktiviteter og at lade din krop restituere. Helingstiden afhænger også af, hvilken type skade der er tale om. Ofte er sene og ledskader langsommere om at hele op end muskel- og knogleskader.
Osteopati som behandlingsform til overbelastningsskader
Hos Nordisk Osteopati har vi stor erfaring med både behandling og vejledning i forhold til overbelastningsskader. De typiske skader, vi oplever, er hovedsageligt sportsskader og arbejdsskader dvs. springerknæ, løberknæ, achillessenebetændelse, musearm og senebetændelse/seneskedebetændelse.
Kan du nikke genkendende til nogle af disse symptomer, er vi eksperter i at hjælpe dig godt videre og sikkert igennem din skade:
-
Springerknæ
Et springerknæ er en belastningsskade. Det er en irritationstilstand eller betændelsestilstand i senen, der forbinder den øverste del af skinnebensknoglen med den nederste spids af knæskallen. Symptomerne vil ofte være, at du føler ømhed eller endda stærke smerter. Smerterne vil du især opleve der, hvor senen hæfter til knæskallen. Et springerknæ opstår oftest i forbindelse med sport, hvor der både sparkes og hoppes som f.eks. håndbold, fodbold og badminton – uanset niveauet. Behandlingsmetoderne kan afhænge af skadens omfang men vil altid kræve hvile, udspænding samt brug af is og medicin, som dæmper betændelsen. Både fysioterapi og osteopati kan her være en nyttig behandlingsform til hurtigere heling.
-
Løberknæ
I modsætning til et springerknæ er et løberknæ en betændelsestilstand, hvor du vil opleve smerter på ydersiden af dit knæ. Smerterne opleves oftest i forbindelse med sport. Betændelsen forårsages af, at senen på ydersiden af knæet gnider mod lårbensknoglen. Løberknæ ses oftest hos løbere, der træner længere løbepas som f.eks. marathon og triathlon og kan være meget smertefuldt. Et løberknæ kræver aflastning, løb i fladt terræn og evt. rådgivning omkring gå- og løbemønster. Både fysioterapi og osteopati kan her være en nyttig behandlingsform til hurtigere heling.
-
Achillessenebetændelse
Betændelse i akillessenen opstår pga. af små rifter i senen, som skaber nogle irritationsforandringer i selve seneskeden. Betændelsestilstanden er kronisk og kan derfor også gøre ondt, selv når du ikke bevæger dig. Smerterne begynder, når du bruger din hæl som f.eks. løb eller cykling. Du vil ofte også føle både smerter, stivhed og ømhed selv, når du hviler dig. Der vil dog opstå flere smerter under bevægelse. Achillessenebetændelse kræver kortvarig hvile/aflastning suppleret med evt. smertestillende og herefter korrekt genoptræning/opbygning og god udspænding praktik. Både fysioterapi og osteopati kan her være en nyttig behandlingsform.
-
Museskader
Museskader kaldes også for musearm og kan være en meget smertefuld lidelse, som opstår ved langvarig eller meget intens brug af mus ved PC’en. Symptomerne er smerter i nakken, skulderen, armen eller hænderne. En musearm skyldes langvarigt slid eller en kronisk betændelsestilstand og er behandlingskrævende.
-
Senebetændelse/seneskedebetændelse
Seneskedebetændelse opstår i seneskederne omkring hånd- og fodled, hvor senebetændelse opstår i senerne i resten af kroppen. Betændelsestilstanden skyldes kraftig belastning af senerne ved træning, uvante fysisk aktivitet eller bevægelser – eller for mange gentagne, ensidige bevægelser. Betændelsestilstanden kan forekomme i både skulder, fod, håndled, knæ, hoften og lår og opstår, fordi dit bindevæv ikke får lov til at restituere optimalt efter træning eller en anden form for fysisk belastning. Der kan være lige fra ømhed til stærke smerter forbundet med denne form for betændelsestilstand
Afhængig af omfanget af din skade er, kan vi tilbyde både fysioterapi og osteopati. Er du i tvivl om, hvilken behandlingsform som er den bedste for dig lige nu, så ring ind til os for afklaring. Vi tilbyder enkeltstående behandlinger og tilpassede behandlingsforløb
Har du brug for en osteopat / osteopat studerende behandling til din nuværende skade?
Kroppen er fantastisk til at kompensere for både mindre og større skavanker. På et tidspunkt bliver det for meget for kroppen, hvilket udmønter sig i smerter et specifikt område. Ved en osteopat får du en helhedsorienteret behandling, hvor vi sammen finder frem til en mulig årsagssammenhæng mellem de smerter, du oplever og dit arbejdsmønster. Uanset om du sidder på et kontor eller har et fysisk krævende arbejde, kan du have stor gavn af osteopati, fordi arbejdsskader som oftest ikke kun handler om lige præcist det punkt, hvor du oplever dine smerter.
En osteopatisk behandling indeholder også vejledning
Vi vejleder og underviser, så du kan undgå, at din skade opstår igen. Vores behandling af din nuværende skade er én ting, men det har endnu større effekt, hvis vi kan give dig et indblik i, hvordan du passer på din krop. Vi vejleder dig specifikt rettet mod din nuværende udfordring og underviser i øvelser/metoder til at udføre dit arbejde bedst muligt på. Med en behandling hos os, ruster vi dig med værktøjer til, hvad du selv kan gøre, så du undgår at havne i en skade igen. Har du kroniske smerter, finder vi sammen frem til behandlinger, som lindrer med stor effekt.
Gode råd om at undgå overbelastningsskader:
- Husk at varme op, når du dyrker sport
- Er du i dårlig form, så giv dig selv lov til at vænne dig til at træne. Du kommer langt med lidt tålmodighed
- Lyt til din krop. Er du øm eller stiv, sker der ingen skade ved en ekstra restitutionsdag
- Lær at skabe en balance i dit liv – hvor meget du er aktiv kontra, hvor meget du hviler dig
- Prøv at undgå at bygge for meget oven på din træning på samme tid
- Pas på de gensidige gentagelser på jobbet, især ved PC’en
- Hyg dig i haven, men husk på at det er uvante bevægelser for dig hvert forår
Hos Nordisk Osteopati er du i trygge hænder. Vi lover dig kun noget, som vi kan holde. Vi lover dig også, at vi tænker i årsagssammenhænge og tager hele din krop i betragtning, når vi behandler dig. Vi er for at hjælpe dig, så du kan komme hurtigst muligt og bedst over din arbejdsskade
Hos Nordisk Osteopati møder du følgende Osteopater og Fysioterapeuter
Klik på behandler billedet for at læse mere og booke hos den enkelte behandler